Recordem Congrés_Caps:entrevista Xavier Valls

Xavier Valls

A través de l'entrevista feta a Xavier Valls recordem el Congrés de Caps (celebrat l'any 2002) i reflexionem sobre l'escoltisme i el guiatge.

Recordem... el Congrés de Caps
 
Va ser el punt àlgid d’un procés participatiu de sis mesos de durada per definir els principals eixos ideològics del Moviment i escriure el Pla Triennal per al 2002-2005. Hi van participar uns 1.200 caps, que van passar tot el cap de setmana acampats a Barcelona. El Congrés va tenir lloc als edificis de la Universitat de Barcelona i del CCCB, el 4 i 5 de maig de 2002.
Els assistents escollien dues de les cinc temàtiques que es van tractar: Sostenibilitat, Educació per la Pau, Democràcia i Participació, Espiritualitat i Interculturalitat. Cada eix s’introduïa amb una ponència d’un expert en el tema. Després cadascú podia participar de diferents tallers per aprofundir-hi i al final es generava un debat en petit grup on es recollien les opinions.


Ens ho explica... Xavi Valls Olivé (Barcelona, 1978)
Va entrar a RiNG a l’AE Joan Maragall, on després va fer de cap i cap d’agrupament. L’últim any també va ser comissari del Sector I de la Demarcació del Barcelonès. Va treballar a l’OSG amb el Congrés de Caps i el Carnet de Caps. Aquest any s’ha integrat a l’àrea de Comunicació de la FCEG.
Ha treballat sempre a entitats o ONG’s de cooperació, aquí i a Centre Amèrica, en projectes de comunicació, desenvolupament comunitari o participació. Fa sis anys que treballa a l’Ajuntament  del Prat de Llobregat com a tècnic de Participació Ciutadana.
 
De quina necessitat partia el projecte?
El Pla Biennal 2000-2002 acabava i es volia treballar la proposta educativa del Moviment. Estem parlant de fa 10 anys. Els eixos del Congrés eren presents a la societat i es treballaven d’alguna forma als agrupaments, però calia incloure’ls en el marc del Moviment i d’una manera més àmplia.
 
Quins objectius es proposava?
Realitzar una gran pluja d’idees, un gran debat, reflexionar; però acabant amb propostes concretes que es poguessin aplicar als diferents espais del Moviment. Per exemple: com ens posicionem com a MEG davant el fet migratori? I què fem des dels agrupaments? Quantes persones migrades tenim? Les estem anant a buscar?
Un segon objectiu era adonar-nos de quants érem i de les capacitats que teníem en ajuntar-nos, i fer-les veure enfora.
 
Quin va ser el teu paper?
El meu era un paper molt tècnic, d’organització del Congrés: buscar els espais on es farien les ponències, els llocs on dormir, els tallers, la comunicació, les inscripcions, la festa a la nit... Hi havia diferents comissions que treballaven de forma coordinada. Va ser una feina molt intensa però alhora molt agraïda. 
 
Amb quines dificultats us vau trobar? Com les vau superar?
La primera, el poc temps que teníem per muntar la trobada. Jo vaig entrar a l'OSG al febrer i el Congrés era a inicis de maig. Vam treballar moltes hores i molta gent. Trobar un lloc on ubicar els 1.200 caps per dormir, amb tendes de campanya –com volíem que fos- tampoc va ser fàcil. Lligar una cinquantena de tallers, buscar un centenar de dinamitzadors de grups... La sort d’organitzar alguna cosa així a MEG és que més o menys tots tenim la mateixa forma de treballar, i voluntat i paciència que són molt necessàries. Repetir una producció així, integrant les dificultats i els diferents punts de vista de les comissions a una empresa privada, em semblaria impossible.
 
Creus que es va assolir el resultat esperat? Com es va materialitzar?
La trobada va anar molt bé. L’ambient que es va generar, els debats, les estones lliures i de festa... Crec que tots varem marxar a casa amb una imatge més àmplia del que és MEG, entenent que formàvem part d’un gran projecte.
A un nivell més pràctic, es van recollir moltes idees amb què es va seguir treballant posteriorment, en trobades descentralitzades, i que van servir per redactar el Pla Triennal.
 
Actualment es percep a MEG l’empenta d’aquesta feina?
No sé si la feina del Congrés de 2002 es percep, però sóc conscient que és important generar aquesta mena d’espais. Som un Moviment amb molta renovació, i és important que cada generació pugui viure una trobada com aquesta per tot el que representa. Ajuda a entendre MEG, i veure que et demanen la teva opinió sobre temes tan importants del Moviment és molt integrador. Tant el Xarbot, com el Congrés o la Trobada de Caps de l'any passat, han estat eines de gran cohesió.
 
Què t’ha aportat el teu pas per MEG i per l’escoltisme i el guiatge en general?
Doncs de tot. Amistats molt sòlides, moments inoblidables, riures, paisatges, poder desenvolupar un projecte amb els teus amics, portant l’agrupament, assumint responsabilitats i reptes és una experiència de creixement brutal. Al final eduquem en valors i si estàs a l’agrupament és perquè te’ls creus. I els valors són una manera de veure el món, unes ulleres que portem posades sempre. Així que l’empremta de MEG, si t’hi has implicat, l’arrossegues sempre, a la feina, amb les teves relacions personals... N’estic molt content, de tot aquella etapa, dels records que en tinc i del que m’ha donat com a persona.
 
Com veus l’escoltisme i el guiatge avui? Quins creus que són els seus reptes actuals?
Crec que Minyons ha anat creixent i adaptant-se molt a cada situació i que es troba en un moment molt sòlid. I ja ens cal, perquè que en moments com el d'ara són molt necessàries les escoles de valors. Cada cop som més conscients de la necessitat de veus crítiques a la nostra societat, de persones íntegres que s’impliquin en allò que fan, que defensin drets i assumeixin responsabilitats. Aquest és potser el punt feble que de vegades he vist al Moviment. Crec que hauríem d’estar més a prop d’altres moviments, com poden ser el 15M. I no parlo només de generals o demarcacions, sinó també els agrupaments. Em pregunto si els agrupaments estan assistint com a tal a les assemblees del seu barri o municipi...
 
Continues relacionat amb l’escoltisme i el guiatge?
Feia molts anys que n’estava allunyat, però tinc amistats a la Demarcació del Barcelonès i altres àmbits que m’han animat a tornar-hi. Ara estic a la Federació d'Escoltisme i Guiatge, a l’àmbit de Comunicació, on elaborem materials per als tres moviments escoltes: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Escoltes Catalans i Acció Escolta de Catalunya.
 
Aquesta entrevista ha estat realitzada per l’equip xarxameg de la Fundació Josep Sans i també ha estat publicada en la revista de MEG, el Correu núm.81 de juliol de 2012.
Contingut sindicat